Om føtter, anatomi og sko

Innledning

Å kjøpe tangosko krever grundig kunnskap. Hvis du ikke har den anbefaler vi Tengo Tangosko (butikken er nedlagt). Du finner flere tips lengst ned på denne siden.

Såler

Tangosko har ofte såler av hardt lær, semsket skinn eller et annet materiale som glir lett på gulvet. Dette er fordi du skal kunne pivotere (snurre). Dette er ikke bare viktig for å gjøre dansen elegant og flytende, men det er også viktig for at dine knær og hofter skal gå hundrevis av mil og snu ditto mange ganger på tangogulvet, uten å bli skadet. Du ønsker å få et godt grep om gulvet samtidig som du er bevegelig nok til å kunne pivotere uhindret. Du vil sannsynligvis ha flere par sko med ulik «hastighet» på sålene. En enkel gradering er at lærsåler er raskest, sko med semsket skinn noe langsommere, og gummisåler (NB! du må ha virkelig hard gummi for å ikke skade knærne!) er mest langsomme. Med flere sko kan du føle deg bekvem på gulv med alle hastigheter, altså på gulv der du glir med ulike hastigheter.

Rosa tangosko - en drøm for skofetisjisterPassform

Skoen skal sitte tett på foten. Nybegynner-menn med fancy spisse sko som står flere centimeter ut fra tærne har et ditto handikapp når det gjelder å ikke gå berserk mot kvinnetånegler. Det vanskelige med tangosko er å finne den perfekte balansen mellom fleksibilitet og støtte for foten. Tommefingerregelen er at du vil ha en del støtte under fotbuene (særlig for kvinner i høye hæler) samtidig som tærne må være bevegelige. Dessuten må de sitte tett på foten uten å presse foten sammen.

Kvinner og høye hæler

Vi tror lett at en kvinnelig tangodanser uten høye hæler er som en ballerina i hettegenser og sæggebukser. Kanskje er det på tide å bryte ned den fordommen, fordi det finnes gode grunner til å ikke bruke høye hæler. Våre føtter er nemlig ikke akkurat konstruert slik at høye hæler gir en optimal bruk av fotens anatomiske forutsetninger. Vi har ikke bare én men tre fotbuer. Vi har en på innsiden og en på utsiden av føttene samt en under tåballene. Alle disse skal fungere omtrent som langrennsski. Buene fungerer som springbrett. De gjør at du skyver ifra lettere. Dessuten demper de støt som kommer når du lander på føttene. Problemet med høyhælte sko er at ingen av disse tre buene får lov å fungere slik vår skaper tenkte dem.

Bøyen i det ytterste tå-leddet gjør at muskulaturen under foten «flater ut» og du får ikke den muskulære støtten som du behøver. Dette kan gi problemer lenger opp i kroppen. Noen kvinner som har danset mange år i høye hæler får smerter og de sier at det er som om fett-puten under tå-ballene er slitt ut. Musklene under foten kommer i et konstant strekk, og benet hvor musklene fester kan etter meget lang tid begynne å vokse i trekkets retning, hvilket kan være svært ubehagelig. Mange som ikke er vant til å gå på høye hæler får dårlig balanse når de begynner med nye sko. Dette er ikke bare fordi støtteflaten blir mindre og posisjonen er uvant, men rett og slett fordi høye hæler hindrer fotmuskulaturen i å fungere optimalt. Dessuten blir ligamentene under føttene utøyet, og fotbuene fungerer dermed ikke lenger som de skal. Ligament kan heller aldri bli kortere etter at de allerede er tøyd.

Det er to andre vesentlige ting som også skjer med føttene eller i hvert fall gjennom føttene. Samtidig som tå-ballene flater ut blir tærne sammenskviset. En del kvinner som har danset i hæler siden barnsben har stortær som vokser helt innover og nesten over den nærmeste tåa. Det andre er at vekten kommer framover på foten. Vi kompenserer gjennom å stikke baken bakover og korsryggen fremover. Det sistnevnte har konsekvenser videre oppover ryggen. Med en noe mer bøyd korsrygg blir de andre kurvene i ryggen forsterket. Det går altså helt opp til nakken, og usunde føtter kan i verste fall være årsaken til hodepine og kjevesmerter i tillegg til hvor tungt det kan være for korsryggen med høye hæler.

Bruke høye hæler likevel?

Er så alt dette så farlig? Vel, vi ønsker at du skal vite at høye hæler ikke er sundt for deg, selv om du danser tango. Skal du bruke hæler er det viktig at du lytter til føttene og ikke overkjører de signalene du får fra dem. Dessuten kan du faktisk trene føttene (om du lurer på hvordan kan du for eksempel ta en privattime fra en glitrende Pilates-instruktør, altså en sådan som Magnus – men husk at selv ikke et treningsgeni kan korte av ligamenter.). Tenk dessuten på at kvinnen stort sett går bakover. Hælen er dermed en stor hjelp for å få et jevnt nedsett i skrittet. Uten hælen må kvinnen konstant gå på tærne hvis hun ikke ufrivillig skal gynge opp og ned i hvert eneste skritt.

I vår praksis begynte Anne Marit å danse med høye hæler. Resultatet var en god del smerte og føtter som ble overslitne. Derfor begynte hun med lave sko. Dette var en enorm befrielse til å begynne med. Byttet til lave sko førte til at Anne Marit har arbeidet med føttene på en måte som ikke var en konstant overanstrengelse. Dessuten har hennes Pilates-praksis hjulpet henne til å få langt sterkere føtter. Faktisk skal det nå svært mye til for at vi skal bli slitne i føttene, og det har nok mer med bevisst trening utenfor dansegulvet å gjøre enn antall minutter i hverandres armer. Nå føler Anne Marit at de høye hælene kunne hjulpet henne til et jevnere skritt. Vi er konstant på leting etter de perfekte skoene og vi har ikke funnet dem ennå. Det er nok slik at ulike sko er perfekte til ulike tider.

Konklusjonen av dette er at føttenes vel og ve må komme i første rekke. Ikke bruk høye hæler fordi «alle» andre gjør det. Lytt til den informasjon dine føtter gir deg, og ikke minst: tren føttene for å forberede dem på utfordringer. En lang milonga er hard selv for føtter i de mykeste sneakers.

Sneakers

Særlig på practicaer vil du se dansere i sneakers. Disse er behagelige for foten, men gummisålene har en tendens til å lime foten til gulvet, hvilket ikke er særlig gunstig for kneets menisker og leddkapsler. Likevel, hvis du ser gulvet an kan de være et utmerket supplement til et tradisjonelt par sko. Noen gulv er nærmest for raske for vanlige tangosko, og det kan være en fordel med gummisko fordi vi får bedre feste.

Andre typer av sko

Det finnes vel egentlig bare en regel for sko: hvis de sitter godt på foten og de lar deg bevege deg fritt på tangogulvet får du vår støtte til å bruke dem. En av de mer kreative løsningene vi har sett er skinnsåler under joggeskoene. Anne Marit og Magnus bruker ofte jazz-sko, og vi er svært fornøyde med det.

Hvor kjøper du tangosko?

Avsnittet trenger oppdatering

Norge mangler en dedikert butikk for tangosko (du finner muligens Tengo Tangosko på nett, men den er nedlagt).

Går du på en vanlig dansebutikk (og Norge bugner ikke akkurat av slike heller) får du hummer og kanari. Noen prøver å selge deg stive karaktersko med såpeglatte såler av hardt lær, mens andre kan gi deg kvalifisert hjelp. La Danse i Oslo er den største butikken i dette slaget. Doda Dansebutikken skal etter sigende være velsortert, og personalet skal være vennlige. Vi har ikke erfaring med dem.

Ellers kommer det skoselgere til mange tangofestivaler, og ærlig talt, hvis du skal danse tango seriøst gjør du det ikke bare på kammerset. Mange opplever store løft av alle de titusener av skritt de tar gjennom de dager og netter de svinger seg på gulvet under en festival. Bruk tiden til å shoppe sko også.

Til sist er det mulig å kjøpe sko på internett. Selvfølgelig blir dette et gedigent sjansespill – så vel når det gjelder å finne rett størrelse som når det gjelder å finne sko av høy kvalitet. Likevel er det fristende når du kan få et par sko for så lite som 40 dollar inklusive frakt på Ebay.

Her finner du en annen interessant artikkel om høye hæler fra The Economist.

3 replies
 1. Oslo
  Oslo says:

  Kul at du spør, Gina! Det finnes ikke en standardoppskrift for hvordan en tangosko med høye hæler skal se ut. Den harde delen som støtter opp under fotbuen kan gå litt ulikt langt frem mot tærne, og dermed kan du få mer eller mindre støtte. Det lar deg bruke foten på forskjellige måter. Hvordan denne harde delen er utformet vil gjøre at den fremste delen av skoen blir mer eller mindre fleksibel. Er skoen hard langt frem på foten blir tærne noe du bare står på, men om det er mykt under tåballene og framover så kan du jobbe mer med fotmuskulaturen. Spontant ville vi si at det siste er å foretrekke, men så er det ytterst få som er sterke nok til å kunne bruke foten på en sunn måte når du har tvunget den inn i en trang sko hvor du går på halvtå og utligner tverrfotbuen.

  Dette er den største funksjonelle forskjellen vi kan se på tangosko. Vi har ikke helt greie på salsa, men vi tenker at også der bør man jo velge noe som er så behagelig som mulig, og som lar din fot komme til sin maksimale biomekaniske rett. Ellers er det hele vel et spørsmål om mote og at ting er inn eller ut, og det vil jo variere med tid og sted. Vi har til gode å høre noen i tangomiljøet bli latterliggjort for at de har salsasko på seg. Vi kan nemlig ikke se forskjellene.

  Svar
 2. Gina
  Gina says:

  Hei, dette er kanskje litt off-topic, men jeg lurer altså på hva som er forskjellen mellom tangosko og salsasko? Er det mulig å bruke tangosko til salsa? Jeg har nemlig prøvd å søke litt rundt på nettet, men finner ikke noen gode svar. Kanskje du kan hjelpe? Takk på forhånd

  Gina

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Du skal ha behagelige klær. Stemningen er uformell. Du er velkommen i ola-bukser, nettingstrømper, pysjen, dressen eller i det du føler deg vel i og kan bevege deg fritt i. De fleste har helt vanlige hverdagsklær når de kommer på kurs. Kvinner bør ikke ha fotside eller altfor trange kjoler/skjørt som hindrer dem fra å bevege beina i lange skritt. Du bør også ha sko hvor sålene gir deg litt fart under føttene, altså bør du unnvike gummisåler som suger seg fast i gulvet. Vi har skrevet mye mer om sko her. […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.