fem prinsipper for tango

Tangoteknikkens fem prinsipper

Vi mener at tango-teknikken bygger på fem enkle prinsipper/element/teknikker. Selv om ulike lærere forklarer ting forskjellig ligger disse fem i bunn. Både det ulike lærere sier og ulike danseuttrykk er variasjoner av disse prinsippene.

At vi kan samle all kunnskap om tango i fem enkle prinsipper har store pedagogiske konsekvenser. Vår erfaring er at svarene på de fleste utfordringene i dansen som oftest er enkle. Utfordringen består i å kunne skjønne dybden av prinsippene.

Vi må komme med en advarsel om at dette er den tørreste artikkelen vi har skrevet, og du må være en forholdsvis avansert danser for å helt skjønne hva vi sier. Men vi har ønsket å skrive i en så konsentrert form som overhodet er mulig slik at vi holder oss til prinsippene heller enn å begynne å tolke prinsippenes betydninger og konsekvenser.

Hvis du aldri har vært med på vår undervisning og leser våre prinsipper er det mulig at du forkaster oss som sprøyte gale. Du som kjenner vår undervisning vil imidlertid kjenne igjen prinsippene i de øvelser vi pleier å gjøre på kursene våre. Prinsippene er nemlig vanskelige å gripe i ord, men de er enkle å skjønne hvis vi får danse dem – i form av TangoTango-øvelser.

Nok med snakk. Her er de:

1) Stegene

Vi har tre steg i tango. Vi kan gå framover, bakover og til siden.

2) Pivotere

Vi kan pivotere, altså snu og forandre orientering.

3) Omfavnelse/abrazo

Når vi står har vi ingen spenning i kroppen eller i omfavnelsen. For å gå framover for mannen og bakover for dama har vi en kompresjon, altså vi dytter eller skyver. For å gå bakover for mannen og forover for damen er det en suspensjon i omfavnelsen, altså vi trekker lett i hverandre. En spenning skal alltid uttrykkes i bevegelse og vi streber alltid etter å oppløse vår spenning.

4) Naturlig tango

Tangoteknikken baseres på naturlige bevegelser, og det er primært to av kroppens «grunnlover» man bør være opptatt av.

  1. Vi setter ned benet rett under kroppens tyngdepunkt slik at vi opprettholder balanse.
  2. Vi har en naturlig spiral- eller kryssbevegelse når vi går, dvs. når høyre ben går forover er det naturlig at venstre skulder også går forover og omvendt. Ryggraden er kjernen i denne bevegelsen.

5) Musikalitet og uttrykk

Vi går gjennom å skyve fra der vi står, og hvert trinn har tre faser:

  1. Vi skyver fra på en måte som gjør at vi beveger oss gjennom steget på ønsket måte.
  2. Vi setter ned benet vi går til sammen med et rytmisk element i musikken (kan være et pulsslag eller en synkope, dvs. mellom slagene). Benet settes ned som en konsekvens av energien vi gir i frasparket (5:A) og det plasseres under kroppens tyngde (4:B).
  3. Benet vi går fra følger med hele kroppens bevegelse etter prinsippet om å sette benet rett under kroppens tyngdepunkt (4:A). Vi må disponere kraften i steget (5:A) slik at vi bevisst avslutter trinnet med et rytmisk element i musikken. Et trinn er avsluttet når benet vi går fra er samlet rett under vårt tyngdepunkt med benet vi går til.

Den ultimate sannheten

Dette er rett og slett hva vi trenger å vite om tango. Det er fristende å komme med forklaringer på hvordan vi kan forklare alle sacadaer fra denne forståelsen, hvordan det er helt nødvendig at vi beholder den dynamiske musikaliteten også i pivoter for å utføre gode ochos, hvordan det at vi ikke nødvendigvis samler bena i retningsendringer ikke er et avvik fra prinsippene, men ikke-samlingen baseres på at vi er på vei til å samle bena i en avslutning; hvordan en rund boleo skapes som en konsekvens av at vi endrer retningen i pivoten (som vi utfører med dynamisk musikalitet), og mye mer.

Men vi vil ikke komme med slike forklaringer, i alle fall ikke i denne artikkelen. Det vi ønsker er heller å utfordre deg til å prøve det vi sier i tanke og mest av alt i bevegelse. Kan du komme med eksempler på at du kan bygge opp til avansert repertoar eller avansert teknikk gjennom prinsippene? Eller kan du komme på et unntak som setter prinsippene til side? Eller mangler vi et prinsipp eller to? Vi gleder oss til å høre dine meninger!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.