NB! Det er tangoforeningen i Tromsø som er ansvarlig for påmeldingen.
Om opplegget
Vi har skapt et program for hele tangoklubben i Tromsø. Vi tar alltid utgangspunkt i enkle prinsipper som alle kan følge med på, og viser konsekvenser av teknikkene på forskjellige nivå slik at alle får utfordringer.
Hver klasse gir deg noen grunnleggende øvelser. Vi har brukt disse øvelsene i mange år, og vi gjør det fremdeles. Det er omtrent som at ballettdanseren gjør sine pliéer som barn og som internasjonal soliststjerne. Gjennom å ta utgangspunkt i slike øvelser kan vi treffe mange forskjellige nivåer samtidig. Vi mener at vi kan forklare det meste av tangoteknikk ved hjelp av et fåtall øvelser, og hvis du lærer disse kan du utvikle deg langt på egen hånd.
Dessuten er vi flinke på å gi personlig tilbakemelding for deg på ditt nivå. Vi gleder oss til å treffe deg!
For deg som er for god for vår klasse
Hvis du bare har litt nysgjerrighet på hva vi driver med skal du komme. Vi (Anne Marit og Magnus) refunderer din kursavgift hvis du ikke synes at du blir utfordret, lærer noe nytt eller får verktøy til langsiktig egen utvikling.
For deg som er fersk
Hvis du har kommet deg ut for å danse litt sosialt er du god nok for å komme på samtlige workshops. Kom og lær basisen i en helhetlig teknikk allerede nå. Bare var forberedt på at vi vil prøve oss på noe repertoar som går over ditt hode. Likevel, de fleste ferske dansere pleier å synes det er gøy å utfordre seg med dette, så du kan bare glede deg!
Programmeringen
Vi har lagt opp et program som skal gi deg verktøy til å bli en komplett tangodanser. Vel, du må belage deg på ganske mye øving etterpå, men vi gir deg forståelsen du trenger.
På fredag lærer du de aller viktigste grunnprinsippene i tango (erfarne dansere skal også komme på denne, fordi vi lover at dette er ting dere har glemt – hvis dere overhodet kjenner til disse prinsippene).
På lørdagen begynner vi med gåteknikk og på å få en så ren og perfekt teknikk som mulig gjennom å fordype oss i en eldre tango-stil. Deretter ser vi på nyvinninger fra slutten av 80-tallet og framover. Dette handler om omfavnelsesteknikk og hvordan vi skaper en god bevegelsesdynamikk i egen kropp og sammen med partner.
På søndagen utforsker vi kroppens mulighet til å gjøre spiralbevegelser. Dette skaper både dynamikk og eleganse i alt som er rundt, og det har faktisk mye å si for ting som er rette også. Til sist fokuserer vi på et bestem repertoarelement, nemlig sacadaer. Her knytter vi sammen alle teknikkene vi har lært. Dessuten forklarer vi hvordan du selv kan finne ut av nærmest alt repertoar som er mulig å gjøre i tango.
Fredag
TangoTango-teknikk
Etter snart åtte år i hverandres armer har vi destillert tangoteknikken til én eneste essensiell ferdighet man må kunne i tango, og dette kan vi forklare med en enkelt øvelse. Behersker vi denne skjønner vi hva flyt og dynamisk musikalitet er i tango. Dessuten blir det enkelt å utføre dansens tilsynelatende kompliserte repertoar.
Lørdag
Villa Urquiza
Villa Urquiza er en tangostil oppkalt etter en bydel i Buenos Aires. Det er en nær, vakker og varm stil, og vi ser den som en av de sterkeste tradisjonelle influensene på hvordan tango danses i dag. Uansett hvordan du mest av alt ønsker å danse så er det mye lærdom å finne i å appropriere en annen stil. Hvis du kun har en stil i kroppen eller hvis du kun gjør det som alltid føles enklest og mest behagelig for deg, vil du mangle et teknisk uttrykksrepertoar som gjør at du kan danse enkelt og elegant med alle dansere.
I dette kurset tar vi for oss en rekke typiske øvelser, teknikker, repertoar-element og ikke minst forskjellige musikalske måter å bruke dem når vi danser Villa Urquiza. Poenget er imidlertid ikke å gjøre deg til en svoren Villa Urquiza-danser, men heller at du skal kunne lære deg å bruke teknikkene på den måten du selv ønsker. La oss si at du behersker både et lavt tyngdepunkt fra en nuevo-inspirert dans og det mye høyere tyngdepunktet fra en klassisk dans. I så fall begynner du kunne leke helt fritt med senter/tyngdepunkt som uttrykksparameter. Det betyr ikke bare at du kan utvide ditt uttrykksrepertoar, men det betyr også at du enklere kan koble deg på andres måter å danse på, uansett hvilken stil de i utgangspunktet kommer fra.
Dette blir et kurs der vi gjennom enkle øvelser går dypt inn i dansens grunnteknikk. Vi jobber også på å imitere musikalske uttrykk og på å kle oss i en stilistisk eleganse som få av oss er vant til. Vi lover at alle teknikkene er berikende for din dans, uansett hvilke preferanser du har på dansegulvet.
Les også gjerne vår artikkel om Javier Rodriguez, verdens kanskje mest framstående Villa Urquiza-danser: https://www.tangotango.no/2014/09/javier-rodriguez/
Tango Nuevo
Mange har et bilde av tango nuevo på netthinnen. Kanskje handler det om at man ser en bestemt type av repertoar foran seg som blir utført med store bevegelser. Kjernen i tango nuevo består imidlertid ikke av repertoaret, men et sett av teknikker og måter å forholde seg til dansen på. Det store repertoaret kan komme som en konsekvens av disse teknikkene. Vi mener at teknikken setter bevegelseskommunikasjon på spissen, og selv om du er en hyper-klassisk danser tror vi at dette kurset kan få deg å tenke helt nytt om hvordan du kommuniserer med din partner i en nær abrazo. Behersker vi teknikkene kan vi bruke dem i det store og i det lille. Fellesnevneren er en dynamisk bruk av kommunikasjonsprinsipper, og disse er gyldige uansett hvilket repertoar vi utfører eller i hvilken størrelse det kommer. Gjennom kurset fokuserer vi på teknikkene for å oppdage nye måter å kommunisere bevegelse, gjøre allerede kjent repertoar enklere og mer behagelig å utføre, samt å prøve helt nye og kanskje ville ting! Vi har skrevet litt om temaet på disse sidene:
https://www.tangotango.no/2011/01/no/
https://www.tangotango.no/2011/01/balanse/
Søndag
Spiral
Gå raskt og du vil sette fram høyre del av overkroppen i det du setter ned venstre ben. For å gå forover bruker vi en spiralbevegelse sett fra ryggraden. Å beherske denne er helt grunnleggende i tango, selv om de færreste har kontroll på den. Med den kan vi utføre enkle gå-trinn mykt og vakkert. Det blir en eleganse og en letthet i ochos og giros. Vi lærer lynraske vektskifter i milonga ved hjelp av spiralen, og den er helt grunnleggende for å beherske runde boleos. Vi gir deg et fåtall enkle øvelser som gir nøkkelen for å bruke spiralbevegelsen i alt repertoar.
Sacadas
Egentlig mener vi at prinsippene som er felles for alle sacadaer er meget enkle. I ukompliserte sacadaer som ikke utføres med største letthet ligger problemet i ni av ti tilfeller i slapp kvinneteknikk. Ved å sette fart på kvinnen får vi forutsetninger for å utføre enhver sacada. Dette kan vi formidle på en halvtimes workshop, så hvorfor skal du komme på kurset da? Fordi du vil få en forståelse av hvordan du selv kan finne 36 forskjellige måter å gå sacadaer, og flere av disse stiller meget store krav til annen tangoteknikk. Vi vil gå i dybden på noen av disse teknikkene, og gjennom å gjøre det vil vi gi deg en fordypet kunnskap til samtidige nuevoteknikker og hvordan de kan brukes for å gjøre din tango lett og leken.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!