Vide bukser og knelange skjørt

Mange lurer på hvorfor menn har så rare bukser når de danser tango. Svaret er noe du som tangodanser bør kjenne til, uansett om du fører eller følger i dansen. Det handler nemlig om å tegne bevegelse i rommet, og dette spørsmålet er ekstra aktuelt for oss akkurat nå. I neste uke skal vi nemlig være med på å spille inn en musikkvideo, og på veien dit er vi så privilegerte at vi får jobbe med kostymedesigneren og tangodanseren Elisabeth Nøkland Johansen.

Bevegelse

Det mange syns er rart med tangobuksene er at de er så vide. Det frie stoffet hjelper imidlertid til å tegne sirkler og linjer. Bevegelsen blir myk og rund, og helhetlig ser det rett og slett vakrere ut hvis du har en del volum i buksene.

Rette bein

Det har også med teknikk å gjøre. Sjekk en superdanser som Javier Rodriguez. Selv om han underviser at man skal gå med strake ben, kan vi her se at han danser med bøyde ben nesten hele tiden. Likevel, ville du reagert på det hvis vi ikke pekte det ut for deg? Vi ville ikke tenkt på det hvis vi ikke så med argusøyne etter nettopp dette. Tingen er at buksene skaper en bevegelse som gjør at det tar fokus vekk fra denne mindre smigrende siden av hans teknikk. Hvis han hadde danset med vanlige bukser ville han ha sett fysisk veik ut, og det ville sett ut som om han hadde dårlig teknikk. Dessuten er jo buksene riktig fine!

Kvinner da?

Samme teknikker gjelder for kvinner. Likevel, kvinner danser langt oftere enn menn i kjole, og det stiller andre krav til hennes teknikk (for øvrig digger vi Queer-tango og syns at flere menn burde gå og danse i kjole). Ser vi på samme video ser vi at Noelia har blant tangoverdenens retteste bein. Noen vil si at de er så rette at hun nesten ser stiv ut. Når hun danser i kjole er det imidlertid helt nødvendig at hun danser til et strakt ben.

Vi kunne isteden se på en annen superdanser, nemlig Noelia Hurtado. Her ser vi samme ting som vi så med Javier. Hun danser ganske mye med bøyde bein, men vi legger ikke så mye merke til det fordi hennes skjørt går vel ned over knærne. Nettopp dette er noe av det avgjørende for hvor unnskyldende en kjole er, nemlig om den går ned over knærne eller ikke.

Et annet eksempel er Corina de la Rosa. Hun og Julio Balmaceda beveger seg virkelig vakkert. De har en utrolig flyt over gulvet, men prøv å forestill deg hvor middelmådig hun ville sett ut hvis kjolen gikk over knærne? De bøyde bena ville blitt altfor aksentuert.

Kvinner og bukser

Vi liker virkelig kvinner i stilige bukser! Dana Frigoli har en helt rå teknikk, så hun har ikke noe å skjule. Sjekk hvordan hun får både volum i bevegelsen samtidig som hun kan aksentuere og danse spisst med disse klærne.

Hva som funker

Altså, bruk volum! Hvis du skal danse med kjole skal du vite at det er ulike ”krav” til teknikk avhengig av om kjolen går under eller over knærne. Vi kunne også snakket om hvordan stoffer faller, om tyngde og liv, men det venter vi med til en senere artikkel. Eller, for de spesielt interesserte: Sammenlign gjerne Noelia Hurtados helt tettsittende kjole med stoff som faller helt rett, med Corina de la Rosas kjole som gir illusjon av mer volum, og som ikke er så distinkt i måten stoffet faller. Vi holder en knapp på Corinas kjole.

Sosiale dansere

Et siste spørsmål er om vi som sosiale dansere skal bry oss om dette en vanlig fredagskveld. Ja, det skal vi absolutt gjøre! Vi føler oss helt annerledes hvis vi kler oss slik at klærne våre tegner bevegelsene på en mest mulig smigrende måte. Vi ønsker også å se så bra ut som mulig. Vel, de fleste sier at tango ikke handler om noe utenfor paret. Det handler om vår private kommunikasjon. Det handler om hva vi kan skape og føle sammen. Likevel er det vel få av oss som med hånden på hjertet ikke ønsker at andre skal se oss som vakre dansere – og hvem tar ikke imot litt hjelp hvis det er så enkelt som å bare kle seg litt annerledes.

3 replies
 1. Anne Marit
  Anne Marit says:

  Takk Divert! Jeg digger buksene dine, både fordi de er utrolig fine og fordi de har perfekt lengde 🙂
  Anne Marit

  Svar
 2. Divert Lahn-Johannessen
  Divert Lahn-Johannessen says:

  Har du sett klærne den flotte tangodanserinnen Anne Marit går med?

  En del av dem kommer fra min butikk : ) og jeg er stolt av at hun bruker dem.
  Du finner den private hjemmebutikken min på Wergeland i Bergen, som kan besøkes etter avtale.
  Du kan bli medlem av FB gruppen min, Divert, (link fra websiden), eller sette deg opp på nyhetsbrevet mitt med åpningstider for hjemmebutikken ved å skrive til meg på: divertl@gmail.com

  Det er behagelige klær i silke, laget på Bali av skreddere. Jeg er selv tangodanser og har laget noen av designene.

  Et lite utvalg av mine tangoklær for kvinner, finner du på websiden min:
  http://www.divertl.no

  Jeg har også yoga/treningsklær for kvinnelige dansere og tangosko.
  Flere bilder vil komme til etter hvert og jeg kan også sende deg album med flere klær på forepørsel.

  Abrazo fra
  Divert Lahn-Johannessen

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.