Hva argentinsk tango ikke er

Hva tango ikke er – om korkete klisjeer

Det finnes mange klisjeer om tangoen. Mannen som danser er kledd i mørk dress, vest og rødt slips. Han har mørkt hår som han gjerne har gredd med brylkrem. Kvinnen har selvfølgelig kjole eller skjørt samt skyhøye hæler, og rødt er også i denne delen av klisjeen obligatorisk. Videre ser de alvorlige ut. Dansen er på en merkelig måte en kamp om makt og kjærlighet.

Vel, slik ser det ikke ut verken på et sosialt dansegulv eller på en oppvisning. Hvis du ser på oss undertegnede er det sjelden at det går mange sekund uten at du ser et smil på våre lepper. Vi liker å kle oss pent, men vi har sjelden på oss utstyr som oppfyller klisjeene. Det er et stort alvor i vår dans, men det er et lekent alvor. Det er som med barnet som leker at det er gravid. Det nytter ikke å si at det bare er et barn som leker. I dansen er leken på fullt alvor, og det gir oss mye latter og et nært og inderlig samvær.

Det finnes mange grader av hvor konservativt argentinsk tango danses, noe som i denne sammenhengen betyr hvor nært opp til klisjeene den ligger. Vi liker all god tango, uansett om den danses med samme teknikk og stil som vi bruker eller ikke. Likevel er det en type tango vi ikke kan fordra, og det er ballroomtangoen. I våre øyne er den en dobbel perversjon som gjør den virkelige tangoen (den argentinske) en bjørnetjeneste. Dette er ganske sterke ord, men vi mener dem, dessverre. Så vel dansen som musikken er pervertert. Ballroomtangoen har plukket ut klisjeene fra tangoen, latt kommunikasjonen og inderligheten stå tilbake, og forandret bevegelsene til noe som neppe kan kjennes igjen som tango. Det er likedan med musikken. Alt som står igjen av den klassiske tangomusikken er noen lånte gester.

I videoen under risikerer danserne whiplash-skader. Ser det ikke dessuten ut som om de to gjør alt for å komme seg vekk fra hverandre? Hvor er nærheten? Hvor er kommunikasjonen? Hvor er de vakre bevegelsene? Hvor er omfavnelsen som sier at danserne er glade i hverandre og at de er glade i å danse? Altfor mange lider av villfarelsen at dette har med tango å gjøre.

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.