Kjenn din samtidshistorie

Vi blir litt for ofte overrasket over hvor få tangodansere som kjenner til de store danserne i verden. Hvis du ikke vet hvem Javier Rodriguez, Dana Frigoli, Chicho, Gustavo Naveira og Eugenia Parilla er, da bare må du gjøre hjemmeleksen. Det er langt flere navn og begreper vi kunne nevne også.

Tar du dansen seriøst (vel, vi mener jo at man skal le med dansen, men det er en annen ting) skal du kjenne til disse og flere andre så godt at du i første omgang kan snakke om hva det er som gjør at de beveger seg slik de gjør. Hva er spesielt med abrazoen til Rodriguez, med armbruken til Frigoli, med hvordan Chicho plasserer seg, med hvordan Naveira komponerer repertoaret og med hvordan Parilla bøyer sin akse? I andre omgang bør du kunne ta opp elementer fra deres teknikk og bevegelse og prøve det selv.

Ganske mange ganger når vi har undervist har vi tatt det som en selvfølge at vi kan referere til f.eks. Javier Rodriguez’ abrazo. Vi har imidlertid lært oss at vi må spørre om våre kursdeltagere kjenner til ham eller ikke, fordi det viser seg at mange ikke har hørt om eller i hvert fall ikke kan relatere til verdens fremste danser i Villa Urquiza-stil!

Poenget med å kjenne til disse er ikke å bli en flink namedropper, men det er at man skal oppøve sin forståelse av tango i alle fasetter. Man skal lære å se hva dansen kan uttrykke og uansett om man liker et uttrykk eller ikke så mener vi at man bør prøve det. Det vil berike din dans. Kanskje vi særlig vil oppfordre dere til å prøve uttrykksmåter som dere er fremmed i, fordi dette vil være den største utfordringen for deres kropper og teknikk. Vi føler oss eksempelvis meget fremmed for hvordan Javier Rodriguez danser. Likevel har vi lært mye på å prøve å etterligne ham. For å få til slik dans må vi plassere vårt tyngdepunkt og pusten langt høyere opp i brystet enn vi er vant med. Dermed lærer vi mye generelt om høyde, om dynamisk spenning, om kraft, om brystet, om abrazoen og om mye annet. Dessuten kommer det helt av seg selv repertoar som vi ikke er vant til å utføre (og annet, som vi er vant til å utføre med letthet, blir umulig å gjøre med denne omfavnelsen).

Vi håper dette kan inspirere dere til å lære mer om tango. Vi har en rekke artikler her på vår blogg, og særlig tidlig i vår blogghistorie så skrev vi mye om dansere og teknikk. Kanskje det kommer noen poster snart også hvor vi kan formidle mer om hva vi mener er viktig i teknikk.

4 replies
 1. Tango i Oslo
  Tango i Oslo says:

  Takk Steinar og Gerd for meningsfull respons. Ja, visst er det vanskelig å orientere seg i en jungel av informasjon hvor alle får si sitt, uansett hvilken kunnskap de har å legge bak hva de sier. Vi gjør hva vi kan så vel i undervisning som her på bloggen for å formidle vårt syn på sakene. Kanskje vi legger opp en egen bloggpost om hva vi har gjort samt noe om flere tips på andre gode steder som man kan stole på.

  Hvem det er myntet på? Vi mener at alle tangodansere, uansett hvor lenge man har danset, burde begynne å jobbe aktivt på å forstå forskjellene. Man trenger ikke å kunne gå et eneste trinn for å se klare forskjeller mellom Javier Rodriguez og Eugenia Parilla (foruten at de har forskjellig kjønn). Vi mener at man skal få den forskjellen under huden. Så vil det ta lang tid før man kan si med ord hva forskjellen er.

  Så mener vi faktisk at man bør kjenne navnene. Det vil hjelpe stort hvis vi har et begrepsapparat og felles referanserammer. Det gir oss verktøy for videre utvikling.

  Svar
 2. Gerd
  Gerd says:

  Hei,

  Jeg er veldig imponert over dansestilen til Javier Rodrigez, i hvert fall den som klippen viser og skal også prove meg…
  Men må jeg huske navnene?
  Det tar egentlig ganske lang tid å få orkestrene eller komponistene på plass når man er på gulvet – og jeg ofte der!

  Jeg holder mye av å se på klippene om å få nye ideer – men ingenting går over god undervisning og øvelse på gulvet!

  Så vi ses sikkert snart på kurset igjen!

  Hilsen Gerd

  Svar
 3. Steinar
  Steinar says:

  Først vil jeg si at jeg er helt enig i hovedpoenget – at man burde kjenne til disse danserne og studere hva som gjør dem særegne.

  Allikevel har jeg to innvendinger:
  – Hvordan skal man tilegne seg denne kunnskapen?
  – Hvem er dette myntet på?

  Det er en jungel av uorganisert informasjon som er tilgjengelig, og det er vanskelig å vite hvor man skal finne pålitelig og god informasjon, på samme måte som det er vanskelig å vite hvilke videoer man burde studere på youtube, av hvilke par. Dette er særlig et problem for nye dansere, som ikke bare er usikre på hvem de skal se på, men hva de skal se etter.

  Jeg tror ikke man skal undervurdere hvor krevende det er å analysere og reflektere rundt tangoteknikk fra en youtube-video. Det tok meg i hvert fall 2 år og mye fokusert teknikkjobbing og teoretisering rundt det før jeg klarte å se slike ting som dere trekker fram, og jeg er sikker på at det er mange nyanser jeg fortsatt går glipp av.

  Ja, det er viktig informasjon, som er til nytte for alle tangodansere, men husk at det ikke er lett å finne fram i denne jungelen.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.