Stillstand over en strekning på nesten fire meter

Slik beveget seg Magnus i løpet av de ti minuttene hvor han trodde at han sto helt i ro.

For noen dager siden fikk egoet til Magnus seg en knekk. Han tror nemlig at han har en relativt god kroppsbeherskelse, men han maktet ikke oppgaven sin så bra som han hadde håpet på. Magnus besøkte en bevegelseslab på Blindern for å stå stille, men i løpet av ti minutter beveget han hodet sitt 3845 millimeter, altså nesten fire meter!

Det ble imidlertid en meget interessant erfaring – ikke bare for å stille egoet, men også fra et bevegelses- og dermed også fra et tangoperspektiv. Foruten å oppdage utallige små spenninger i kroppen var det mest spennende å vrikke på tærne! Vel, siden Magnus er en konkurransenerd prøvde han alt han kunne for å ikke gjøre det, fordi han ville jo stå stille. Likevel kunne han ikke la være noen ganger, og konsekvensene viste seg umiddelbart og tydelig.

I vår tangoundervisning sier vi at hele kroppen henger sammen, og en av våre viktigste oppgaver som lærere er å få elevene våre til å føle disse sammenhengene enda sterkere. Med bevisstheten fra stillstanden merker man på den ene siden at man kompromisser med sin balanse i de få øyeblikkene som tærne ikke har solid kontakt med gulvet. Denne erfaringen kan lære oss om betydningen ved å stå støtt på gulvet. Det andre er at bevegelsen i tærne setter i gang en kjedereaksjon gjennom hele kroppen. Vi prøver å undervise at en bevegelse eller spenning en plass alltid få konsekvenser for hele kroppen. I tangoen er vår oppgave å bli bevisst disse forbindelsene slik at vi kan leke med dem. I bevegelseslabben ble det tydelig hvordan en mikrobevegelse i tærne raskt forplantet seg helt opp i hodet.

Heldigvis for Magnus så mediterer han ganske mye for tiden, så han har verktøy for å slikke sårene til sitt skadede ego etter stå-fadesen.

1 svar
  1. Kåre
    Kåre says:

    Kontinuerlig korrigert ulikevekt:-) Det er utrolig at det går an å stå såpass stille som vi faktisk kan, men ubevegelig-nei-bittesmå korreksjoner uten stans.Ikke ta det tungt Magnus-det er almenmenneskelig:-) God påske!

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.