Høye hælers tyranni

Vi har nettopp lest en meget god artikkel av Erik Dalton om høye hæler. Vi har skrevet en ganske omfattende artikkel selv om emnet her:
https://www.tangotango.no/2011/01/tangosko-fotter-anatomi/. I korthet mener vi at alle skal danse i det som er mest behagelig for dem. For de fleste innebærer det sko uten hæl eller med en ganske lav hæl. Vi ser noen tekniske fordeler med høye hæler, men det spørs om disse oppveier for den store belastningen du utsetter kroppen din for. Les videre i vår artikkel hvis du ønsker å vite mer.

Dalton peker på noen interessante fakta. Kvinners bekken er i utgangspunktet litt tiltet fremover. Han mener at en kvinne som tar på seg sko med 7,5 cm høy hæl får en økning av vinkelen i bekkenet med 35 grader (han sier ikke noe om det samme gjelder for menn i høye hæler). Ved siden av å relatere dette til en rekke balanseproblemer som oppstår i kroppen, uønskede kompresjoner i ryggraden og mye mer, så foreslår han at dette også kan lede til mageproblemer fordi innvollene blir komprimerte av denne merkelige kroppsstillingen.

Noe annet interessant han peker på er hvordan vi naturlig står litt mer på framfoten enn på hælen, nærmere bestemt 60 prosent på framfoten og 40 prosent på hælen. Vi pleier å snakke om forholdet 70/30 så at vi alltid er rede til å pivotere. Vi snakker også varmt om å bruke hælen som hjelp for å finne balanse. Høye hæler kan imidlertid ifølge Dalton gjøre at man står 90 prosent på framfoten (tåballen) og kun bærer opp 10 prosent av vekten på hælen. Man trenger ikke å være Einstein for å skjønne at dette ikke direkte fremmer en god balanse, i tillegg til at kroppens deler ikke balanserer naturlig oppå hverandre.

Dalton peker også på hvordan vi med vår normale gange bruker hele foten. Hvis vi kun har 10 prosent av vekten på hælen er naturlig nok kontakten med den bakre delen av foten nærmest fraværende, og det spørs hvordan man skal kunne gå med ”the normal barefoot walking sequence of heel-to-ball-to-toe-to push off.”

Disse var bare noen av poengene Dalton henviser til. Hans artikkel er meget god, men den har noe vanskelig fagterminologi i seg. Den har gitt oss en sterkere tro på å danse med lave hæler. Vi ønsker nemlig ikke bare å danse velbalansert og behagelig akkurat nå, vi håper også å danse til DiSarli og d’Arienzo med friske føtter når vi flytter inn på eldresenteret.

Dalton henviser også til en artikkel fra International Journal of Ergonomics som du kan lese i sin helhet her: http://bit.ly/LtoWqB

2 replies
 1. Marianne
  Marianne says:

  Interesant å lese for en fersk tango( argentinsk)danser. Jeg har danset swing og norsk gådanser/ tango i mane år,og er veldig glad i å danse i flate sko ,men kjenner også at noen ganger er det ok med litt hæl. Forskjellen for meg blir om jeg følger eller fører,og hvor balansen i dansen skal være. Så den eneste dansen som for meg føles litt ok med litt hæl er tango; spesielt argentinsk . I allefall om jeg danser med en fører som er mye høyere. Ellers har faktisk de beste danseopplevelsene vært i lave sko;) …hvordan er det å danse barneint? Tusen takk for flotte artikler og nyttig kunnskap;) . Vennlig hilsen, Marianne .

  Svar
  • Oslo
   Oslo says:

   Takk for at du leser Marianne! Det er mye å si om danseglede og –følelse med ut uten høye hæler, og det burde vi definitivt skrive en artikkel om. Et av våre kjernepoeng er imidlertid å si at det er ok å danse med lave hæler. Du kom sikkert inn på denne artikkelen fordi du leste en Facebooktråd hvor det bl.a. var en kvinne som ikke lyttet til sine føtter og som nå sliter med hallux valgus. Hennes historie er dessverre vanlig. En annen ting er at vi mener at de fleste faktisk danser bedre i lave hæler, men nå begynner vi i si ting som burde bli en helt selvstendig artikkel. Se til at du får med deg denne artikkelen også: https://www.tangotango.no/2011/01/tangosko-fotter-anatomi/

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.