Kunsten å stå

Det er gøy å se hvordan to mennesker kan stå og balansere sammen slik disse to gjør i begynnelsen av denne dansen, og hvordan hele deres kropper kan agere som perfekte enheter. Noe av det vanskeligste å undervise i tango er hvordan kroppen henger sammen. Slikt er ikke noe man bare kan skjønne i en fei gjennom hodet, men det kommer av mange år med trening. Dessuten handler mye om hvilke fysiske forutsetninger vi har. Hvor veltrent er kjernemuskulaturen? Hvor god er vår propriosepsjon (å føle hvor kroppsdelene er) og vår koordinasjonsevne? Magnus pleier å si at han reiste til Toronto i seks måneder for å trene pilates fra morgen til kveld i sin utdannelse for å kunne ta renere vektskifter. Mye handler imidlertid om erfaring – hvis du har øvd på riktige ting, ellers er jo erfaringen ikke mye verd.

Fra de omfavner hverandre puster danserne sammen gjennom hele kroppen. De har en tredimensjonal balanse, dvs. den går like mye opp og ned som den går parallelt over gulvet. Fremfor alt henger alt sammen. De subtile benbevegelsene skjer som en konsekvens av en bevegelse i hele kroppen, og derfor kan de føle hverandres ben helt ut i omfavnelsen og i pusten. Skal vi komme med et lite kritisk poeng så mister hun litt av din styrke når hun lener seg inn mot ham (se hvordan hun begynner å svaie i ryggen etter 16-17 sekunder). Likevel er det ikke mer enn at de makter å holde på denne imponerende og nærmest perfekte balanserte sampusten.

Det er også virkelig gøy å se hvordan de bruker den kraften de får av å lene seg mot hverandre. Dette er jo noe man vanligvis gjør for å skape kraft for å gå et kraftfullt trinn framover for mannen og bakover for kvinnen. Men ikke hos disse to. Han løser opp kompresjonen, pivoterer henne forsiktig og leder henne bakover mot ham selv. Dette er en elegant løsning!

Er du i Trondheim i disse dager bør du benytte anledningen til å gå på noen av deres practicaer.

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.