Terje Østvold. ★ 29/10, 1938 † 2/4, 2016

terje-ostvold-trondheim

«Forbilde» er et stort ord vi gjerne kaster rundt oss når en relasjon skal oppsummeres, men vi skulle virkelig ønske at vi kunne være mer som Terje. Et sted på våre hjemmesider sier vi at han har Trondheims bredeste smil. Det var alltid godt å være i Terjes nærhet. Det føles ikke som en tilfeldighet at Trondheims tangomiljø vokste i takt med at Terje utviklet seg som danser. Smilet var smittende, og han var raus med å gi komplimenter. Han ønsket å se de rundt seg, og stemningen ble løftet når han var tilstede på milongaen. Han befant seg på gulvet så mye han bare kunne, og danset ofte med alle nærværende damer. Hans generøsitet med å gi anerkjennelse og å alltid ha tid for enda en tanda har hjulpet mange kvinner som kanskje ellers ville gitt opp tangoen fordi de ikke fikk danse nok.

«Pasjon» og «lidenskap» er en forsiktig begynnelse for å beskrive Terjes forhold til tango. Han var godt voksen da han fant dansen, men danset som om han alltid hadde danset. Tangoen satte seg dypt i Terjes vesen og kropp, og selv etter at sykdommen hadde begynt å ta krefter og ord fra ham, ja, etter att han fikk problemer med hverdagsbevegelser som å reise seg fra en stol og å gå, så var hans tangoferdigheter nesten helt intakte.

To entusiaster møtes i kjent positur

To entusiaster møtes i kjent positur

Terje reiste mye for å danse og han var flere ganger i Buenos Aires. Der traff han Mario og Eugenia som han for egen regning inviterte flere ganger til Trondheim for undervisning og fest. Han ble også selv en fin lærer og inspirator. Terje var en pådriver for at mange skulle få mulighet til å prøve seg som lærere i Trondheim, noe som like mye som å tenke langsiktig var en måte å bygge, se og å gi tillit til andres kunnskap. Terjes hus sto alltid åpent. Det var invitasjoner til dans, kaffe og middag og noen ganger overnatting både for argentinske og andre tangolærere, utenbys besøkende og til undertegnede som har bodd hos ham flere ganger.

For Terje kom tangoen fra hjertet. Dansen var noe som involverte hele mennesket. En av de siste gangene vi var hos Terje var vi der for å danse med ham, men vi danset også litt for ham. Dommen var klar. Det vi gjorde var for så vidt teknisk bra, men det var noe klinisk og uinteressant med hva vi gjorde. Det var som om vi gjemte oss bak vår teknikk, mente han, og han prøvde å få oss til å lytte mer til musikken. Dette var en av de aller viktigste timene vi har fått. Der og da danset vi en andre dans som ble mye bedre, og etterpå viste han selv hva man mente sammen med Anne Marit. Resultatet var et fabelaktig musikalsk uttrykk som selv Magnus med doktorgrad i musikk og en 13-14 år lang karriere som musikkritiker er full av beundring for.

Farvel, Terje. Vi savner deg.

Farvel, Terje. Vi savner deg.

For Terjes del betydde hans lekne og musikalske innstilling til tangoen at han kunne danse langt bedre enn hans teknikk skulle tilsi. Det var gøy å se Terje danse, og man kunne se hans smil gjennom hele hans bevegende kropp.

Kjære Terje, hver gang vi danser prøver vi å ta med noe av innstillingen du inspirerte oss til, så noe av deg lever ennå i vår dans. Du er et forbilde i hvordan du har latt tangoen bli en del av ditt vesen, og ikke minst er du et forbilde i hvordan du kan gi kjærlighet, nærhet og oppmerksomhet til dine medmennesker i og rundt tangoen. Vi snakker ofte om deg, oss imellom eller til andre, om dansens kraft og om hvordan vi ønsker å være i verden med dansen.

Kjære Terje, takk for alt du ga oss og andre du møtte. Våre tanker går til Terjes familie, og til hans mangeårige kjæreste og dansepartner Torunn. Terje Østvold ble 77 år.

1 svar
  1. Jarne
    Jarne says:

    Takk for nydelige ord. Jeg visste at Terje var en ivrig tangodanser, men fikk selv aldri oppleve den siden av ham. Synd jeg selv fant tangoen for sent til å oppleve det. Hadde vært morsomt å reist med min onkel til Buenos Aires.

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.