øvingstips for tango

Bli en tangostjerne på null komma niks

Tangohøsten nærmer seg med høstløvskjønne stormskritt, og vi regner med at du kommer både på vår ukentlige klasse og går ordentlig i dybden av dansen gjennom våre helgeseminarer. Hvis du har en plan for hvordan du øver kan du få mye mer ut av dansen – uansett om du ønsker å bli en superdanser eller bare vil fortsette å nyte den sosiale dansen. Her kommer noen tips.

Ta notater

Ta notater. Skriv ned alt du husker fra klasser og workshops, og gjør det direkte etter kurset. Tankeprosessen du må gå igjennom for å huske det du har lært er dypt verdifull, og moderne læringsteori tilsier at en slik anstrengelse er det som trengs for at du skal bearbeide og huske informasjonen du er blitt presentert for. En video av lærernes dans kan aldri erstatte denne prosessen. Heller er det slik at filming av lærerne kan bli en falsk hvilepute som gjør at du tror at du husker ting som du ikke har integrert i kroppen eller hodet.

Film deg selv

Gjør egne demonstrasjoner etter kurset og film dere selv. Å filme deg/dere er en mye mer kraftfull måte å lære på enn å filme lærerne. Hvis dere filmer dere selv vil du lettere se de aspektene av dansen som dere husker. Dermed har du forutsetninger for å lære å utføre det dere har lært på en elegant måte. Filmer du lærerne får du for så vidt se en perfekt utførelse av repertoaret/teknikkene til musikken, men det er langt vanskeligere å avkode hva du egentlig lærte på kurset. Film av lærere er et notat som er like lite bearbeidet som en tilfeldig valgt video fra YouTube – i alle fall hvis du ikke bruker videoen umiddelbart etter kurset. Filmen, bearbeidelsen og kunnskapen må komme fra deg selv!

Øv!

Minst like viktig som å huske hva du skal øve på er jo at du jo faktisk gjør det. Vi pleier å si at tangodansere er late, selv om de danser sosialt i time etter time mange dager i uken. Vi sier det fordi de fleste «bare» danser uten å øve. Øv! Har du ikke partner: Vær frimodig og spør andre om de ønsker å øve med deg. Sett mål og vær bevisst på hva dere prøver å få til når dere øver. Det er gøy å danse sosialt og uten plan, men vi syns det er enda mer gøy å forfine for eksempel en balansert colgada eller volcada. Øyeblikkene når «alt stemmer» kan være magiske, og jo mer du øver, desto tettere vil du oppleve dem.

It takes one to tango

Den aller mest verdifulle øvingen gjør du faktisk uten partner. Hvis du vet hva du skal gjøre i din egen kropp er det lett å få til med en partner. Mange kaster bort tiden på å lure på hva som er feil i kommunikasjonen uten at de ser bjelken i sitt eget øye. Når du øver selv oppdager du lett ting som at du har vanskelig for å samle føttene. Kanskje er sidetrinnet etter et kraftfullt forovertrinn skjevt, eller du er stiv som en stokk i et gyngesteg. Det er vanlig å oppdage at man ikke kan pivotere uten å ha en vegg eller en partner å lene seg på. Mye av dette blir helt åpenbart når du øver på egen hånd, og du finner lett løsninger på problemene hvis du gjør det selv. Når du så behersker teknikkene vil det bli lett som en plett å kommunisere med din partner fordi du har rene og vakre bevegelser å kommunisere.

Noen avsluttende tips

Vi har mye mer å komme med og her er noen pekere videre:

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.