tangovideo

Sommer og YouTube

I løpet av sommeren er det sikkert mange som vil se tango på YouTube. Vi kan ikke understreke nok hvor viktig dette er for å bli en god tangodanser. Du får gjerne ha et analytisk blikk på det du ser, selv om det ikke er nødvendig. Gjennom å se bygger du et stadig større repertoar av mulige uttrykk. Selv om du ikke har gjort repertoaret selv, så begynner det å sette seg i kroppen. Det er ikke mer merkelig enn at vi kan herme andres måter å gå på eller gjøre grimaser. Har du sett de store danserne i noen titalls timer vil du begynne å herme disse, uansett om du prøver eller ikke.

Men, vi ser vel framfor alt på tango fordi vi elsker dansen og det er gøy og inspirerende å se verdens største dansere tolke den fantastiske tangomusikken. Her vil vi dele noen av våre favoritter og hjelpe deg til å bli enda mer inspirert i løpet av sommeren.

Gustavo Naveira og Giselle Anne

Vi må begynne med Gustavo Naveira. Han var den mest sentrale skikkelsen I tangoeksperimentet, som revolusjonerte tangoen fra slutten av 80-tallet. Vi har ikke prøvd oss på å finne en video som sier alt om verken Naveira/Anne eller om tangoeksperimentet. Likevel, vi tenker at sacada-sekvensen som begynner på ca. 25 sekunder er typisk for deres måte å tenke repertoar. Gjennom å stille spørsmålet om hvor mange sacadaer man kan gjøre etter hverandre må man også ha en tanke om hvilke, og på veien finner de ut av mye nytt og spennende. Her er også mange spennende vendinger der de går helt uventede veier fra det kjente til det ukjente.

Pablo Villarazza og Dana Frigoli

Disse to danser ikke sammen lenger, men de er blant våre absolutte favoritter. Vi setter virkelig pris på denne fysiske tangoen. Man skal søke lenge for å finne en så sterk danser som Dana. Kanskje de blir litt vel ivrige i omfavnelsen, men du verden hvilken energi de har!

En annen ting vi liker med denne videoen er at vi antar at den er improvisert. Det aller meste av oppvisninger du ser er koreografert, selv om det skal se ut som om det er improvisert (her er mange unntak og påstanden fortjener en egen bloggpost/diskusjon). Det hjelper jo også at de danser til livemusikk med selveste Beltango.

Carlos Gavito og Maria Plazaola

Denne stilen, der de danser nærmest halve dansen med delt akse (innover, i noe volcada-lignende) gikk i graven med Gavito. Det er mange som bruker elementer av dette, men ingen (i verdensklasse) som danser det gjennomført som en stil som disse to gjorde. Stilen er en form av milonguero der de danser ”apilado” (apilar (sp.): å stable, men brukes i tango om en stil der man nærmest konstant lener seg mot hverandre og deler akse).

Thierry le Cocq og Delphine Blanco

Disse to danser også en form for milonguero, men ikke med like uttalt apilado som de forrige. Denne milongaen er lekfull og forbilledlig til tusen!

Mazen Kiwan og Sigrid van Tilbeurgh

Vi digger denne koreografien, særlig hvordan de bruker musikken i innledningen til låten. Mazen og Sigrid er dessuten to helt fabelaktige lærere, og de har vært meget viktige i vår utvikling som tangodansere.

Pablo og Dana igjen

Vi avslutter med Pablo og Dana igjen. Dette er et klipp vi har henvist til mange ganger, og vi blir aldri lei av det. Egentlig er det jo bare en demonstrasjon etter et kurs (som vi ikke var på), men for oss er det noe av det mest balanserte vi har sett. Vi tror på en tango som er basert på naturlige hverdagsbevegelser og prinsipper vi alle bruker. Et slikt prinsipp er balanse, og vi har det alle av oss. Tingen er at mange tenker at balanse er noe statisk, at det er å kunne stå stille på tå. Vi tror mer på at balanse er noe som skjer i bevegelse, og så lenge du kan stå og gå (vi tenker ikke på tango-gåing), så har du god balanse. Det er denne balansen i bevegelse som rører oss dypt i Pablo og Danas dans. Gjennom å perfeksjonere den så til de grader viser de oss en mulighet i vår menneskelighet som vi ikke visste bodde i oss. Vi skal bruke i alle fall noe av sommeren på lete etter denne.

God sommer!

Det er såååå mye mer vi ønsker å dele, men her er i alle fall noe dere kan kose dere med i sommer. Les på bloggen vår for å finne mer inspirasjon, se planløst eller strukturert og del gjerne noen av dine favoritter i kommentarfeltet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.